30Μαϊος

Μέσα απ'τα μάτια των παιδιών...

...« Μην ανακατεύεσαι στις κουβέντες των μεγάλων! Πήγαινε να παίξεις!»
Το χαμογελαστό πρόσωπο κατσουφιάζει, τα ματάκια γίνονται δυό θλιμμένοι ήλιοι και οι σκέψεις τρέχουν με ταχύτητα φωτός μέσα στο μυαλουδάκι, που προσπαθεί να καταλάβει αλλά κανείς δεν το αφήνει. Ποιος τους είπε ότι εμένα δε με νοιάζει; Ποιος ξέρει τι με φοβίζει; Δεν κοιμάμαι καμιά φορά, το ξέρουν; ......(περισσότερα)

...Πράγματα που βιώνονται διαφορετικά μέσα απ’ το πρίσμα ενός μικρού παιδιού κι όμως αποτελούν την πιο καθαρή ματιά στα γεγονότα της ζωής. Τα παιδιά υψώνουν τις φωνές τους και λένε όσα δεν τολμούν να πουν ακόμη κι αυτοί οι μεγάλοι παντογνώστες της ζωής τους. Όλοι όσοι υποθέτουν ότι δεν επηρεάζουν τα παιδιά τους μάλλον δεν έχουν συνειδητοποιήσει το βάρος της ευθύνης. Μέσα στο άγχος της καθημερινής βιοπάλης, βάζουμε στην άκρη τις αγωνίες και τους φόβους των παιδιών, είτε για τα καθημερινά τους προβλήματα είτε για τα οικογενειακά ή κοινωνικά, που τα βιώνουν στον ίδιο βαθμό με εμάς κι ίσως και πιο έντονα και το μόνο που θέλουν είναι να τα εκφράσουν, έχοντας πάντα ως σύμμαχο την παιδική αφέλεια κι αισιοδοξία.

Το 2011, το 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών έφτιαξε μια ταινία, η οποία βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους 2011, με στόχο την προβολή όλων των φόβων, των αγωνιών, των σκέψεων και απόψεων από την πλευρά των μαθητών, με αποδέκτες δασκάλους γονείς κι όλους αυτούς, που αμφισβητούν το σοβαρό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν πολλά πράγματα στις ψυχές των νέων. Οι μικροί μας φίλοι, μέσα απ’ την έρευνα που διεξήχθη, φαίνεται να προβληματίζονται πολύ περισσότερο απ΄ότι όλοι εμείς οι πολυάσχολοι μεγάλοι πιστεύουμε. Ο φόβος για τα ναρκωτικά ή το κάπνισμα, η αγωνία των αλλοδαπών μαθητών για την αποδοχή τους απ’ τους άλλους, η έλλειψη φίλων, η μοναξιά, ο έντονος φόβος ότι η κρίση θα μπει εμπόδιο σε όνειρα και σπουδές, ο θάνατος και διάφορα άλλα ταλανίζουν τους μικρούς ήρωες.


Η λύση τους για την εξάλειψη των φόβων είναι η κοινωνική συναναστροφή, το παιχνίδι, η οικογένεια, οι φίλοι κι η αγάπη. Απλά κι ουσιώδη που καταλήγουν με μια φράση που τα περιλαμβάνει όλα... αν θέλουμε να μη φοβόμαστε, πρέπει να είμαστε χαρούμενοι!!!
πηγή:

https://www.youtube.com/watch?v=sg1K3o5Uyk4

Posted in Προτάσεις με άποψη...